Mediation
Hinder- en klachtensituaties
Wij worden geregeld betrokken bij hinder- en klachtensituaties tussen al dan niet bedrijfsmatige buren. Soms loopt onze opdracht via een gemeente, soms via een gehinderde of diens advocaat, soms komt de vraag vanuit een bedrijf dat beticht wordt van het veroorzaken van onrechtmatige hinder.
Het (milieu)recht biedt geen oplossing
Meer dan eens blijkt dat er om welke reden dan ook in juridische zin geen sprake is van onrechtmatigheden volgens het geldende milieurecht. Juridisch kunnen gemeenten en ook de rechtsspraak op dat moment weinig betekenen. Men heeft immers geen juridische grondslag de veroorzaker te dwingen de hinder volledig weg te nemen. Men kan alleen de partijen wijzen op hun zorgplicht om een goede buur te zijn. Dat betekent enerzijds dat veroorzaker zich inspant om hinder zoveel als mogelijk te voorkomen en anderzijds dat gehinderde enige mate van overlast moet accepteren.
Doelgerichte bemiddeling: een zinvolle benadering
Op dat moment blijft de gehinderde dus zitten met de klacht en de hinder. Als gevolg van de vaak jarenlang slepende procedures is de onderlinge communicatie er vaak niet beter op geworden. Als er al communicatie plaatsvindt, dan is dat meestal niet op constructieve wijze. Wij zijn door onze jarenlange ervaring van mening dat een rechtszaak een uiterste middel zou moeten zijn. Het is beter om in een veel eerder stadium met partijen om tafel te gaan en in één of meerdere sessies het probleem te bespreken met als doel om te komen tot een door beide partijen gedragen oplossing.
Preventieve bemiddeling
Veel plannen blijken op voorhand al weerstand bij belanghebbenden in de omgeving op te roepen. Denk aan een nieuw bedrijf of windturbines waarvan mensen hinder vrezen. Denk ook aan de realisatie van nieuwe woningen of woonwijken waardoor mensen vrezen voor nadelige effecten. De Omgevingswet vraagt wel om participatie, maar die is vaak vormvrij en blijkt in de praktijk soms een wassen neus. Eén bezwaarmaker kan echter een project jaren en jaren vertragen. Een bemiddelaar kan helpen om beide partijen (ontwikkelende partij en andere belanghebbenden) op dezelfde lijn te krijgen, waardoor een project geen of minder vertraging oploopt.
Target Advies biedt vanaf heden naast geluidadvies ook professionele mediation aan. Aangezien onze vakinhoudelijke expertise met name ligt op het gebied van geluid en milieu, richten we ons in eerste instantie met name op conflicten van dien aard. Daar de aanpak echter soortgelijk is, is bemiddeling bij andersoortige conflicten natuurlijk ook mogelijk.